Å skrive bøker – hva det koster

Utgifter du må regne med for å få boken publisert

a_readers_advice_to_writersSannheten er at utgiftene som forfatter varierer, avhengig av flere faktorer. Skal du f.eks. skrive boken selv, eller leie inn en profesjonell forfatter til å skrive i ditt navn? Skal du publisere romanen selv, eller sende den til et forlag?

Velger du å la andre skrive romanen for deg kan du benytte deg av «ghost writers», dvs. at du betaler noen for å skrive din historie i ditt navn. Dette er et sjansespill, ettersom pris og kvalitet varierer fra person til person. Husk at du kan velge skribenter via firma som tilbyr denne tjenesten, så let gjerne litt for å finne det som passer deg best.

Lengden på boken vil også til en viss grad bestemme hvor dyrt prosjektet blir. Skal du selvpublisere romanen som papirutgave tar trykkeriene ofte betalt pr. ord eller pr. side. Dersom boken blir publisert via et forlag slipper du selvsagt å betale for markedsføring og trykking selv, men du må regne med at en prosentandel av salget går til forlaget, og ikke i egen lomme.

Det billigste i skriveprosessen er antagelig utstyret – datamaskinen din, eller skriveblokken, og en utskrift av romanen din. Det er kun et fåtall forlag som godtar manus i elektronisk form. Du må regne med å sende manus til et par forlag i papirformat. I de fleste tilfeller beholder forlaget manuset selv om de ikke har tenkt å utgi det – vær derfor forberedt på å ta mange utskrifter.

Hvis handlingen i romanen foregår i et land du ikke kjenner spesielt godt, kan det hende at du må gjøre research. Avhengig av hvor langt og hvor lenge du reiser bort, kan dette bli dyrt. Andre ting som bidrar til å gjøre bokprosjektet «mindre billig» er bl.a. illustrasjoner og bokomslaget, som du må kjøpe av illustratører dersom du ikke kan lage disse selv – dette gjelder selvsagt kun hvis du skal selvpublisere romanen. Publiserer du gjennom forlag vil de ta seg av dette. Skatt, transport og distribusjon vil også bli en betydelig del av utgiftene hvis du selvpubliserer.