Den ultimate kjærlighetshistorien

Det finnes mange utrolige kjærlighetshistorier der ute – har de noe til felles?

Picou,_Henri_Pierre_-_Romeo_and_JulietVerden er full av historier, mange av dem legender som har gått i arv i generasjoner, noen er sanne, og andre igjen er oppdiktet. Temaet som vi aldri blir lei av å snakke om er universelt – alle kan relatere til det og har opplevd denne følelsen i en eller annen form: Kjærlighet. Det er vel ingenting som har blitt omtalt mer i litteratur og musikk enn nettopp dette emnet. Spørsmålet er om disse historiene, enten de er oppdiktet eller sanne, har noe til felles?

Fellesnevneren

For at en kjærlighetshistorie skal være gripende må den ikke være skrevet halvveis. Når karakterene faller, faller de hardt. Elsker de, elsker de med hele hjertet og alt de er. Kjærligheten mellom to karakterer må være selve livsnerven i historien – det er ikke bare noe som karakterene synes det er «fint» å ha, den må være like nødvendig for dem som luft.

I tillegg må historien være godt skrevet, og i gode historier møter karakterene motstand – de kan ikke være lykkelige hele tiden, men situasjonene som møter dem må sette dem og ikke minst kjærligheten dem imellom på prøve.

Gode kjærlighetsromaner

Romantiske historier har ikke alltid tatt like stor plass i litteraturen som den gjør i dag, og tradisjonen for å skrive romantisk litteratur begynte først i middelalderen med ridderskapet og forholdet mellom ridder og jomfru.

Nedenfor finner du en liste (i tilfeldig rekkefølge) over noen romaner hvor kjærlighet og romantikk er historiens ryggrad. Disse romanene er godt skrevet, har en god handling og kjærligheten mellom karakterene gjør historien levende.

1. The Odds: A Love Story av Stewart O’Nan

2. Stolhet og fordom av Jane Austen

3. Romeo og Juliet av Shakespeare

4. Tristan + Isolde (2006) – film. Manuset er skrevet av Dean Georgaris, og tar for seg den middelalderske legenden om ridderen Tristan fra Cornwall og Isolde, en irsk prinsesse.

5. Overtalelse av Jane Austen

6. Jane Eyre av Charlotte Brontë

7. Anna Karenina av Leo Tolstoj