Hvordan finne gode bøker

Og hvor du skal begynne å lete

Hvis du er en selvdiagnostisert bokorm er det stor sannsynlighet for at du allerede har fordøyd det som er av litteratur innen den sjangeren du foretrekker å lese. Hvor skal du så begynne å lete etter romaner av god kvalitet, uten å bruke for lang tid?

Biblioteket

prague-library-980732_960_720Et godt sted å begynne letingen er på ditt lokale bibliotek. Selv om du har lest «alt» så har du likevel en stor ressurs tilgjengelig: bibliotekaren. Bibliotekaren er ansatt for å hjelpe deg med å oppdage ny litteratur. Bruk bibliotekaren for det han eller hun er verdt! Basert på det du tidligere har lest kan de gi gode anbefalinger. Bibliotekaren synes bare det er kjekt å være til hjelp – ekstra gøy er det om du kommer med en utfordring! Et annet alternativ er å bevege seg videre til neste bibliotek som mest sannsynlig har et annet utvalg, og kanskje en litt større boksamling?

Bokhandelen

I likhet med bibliotekaren er bokhandlere mennesker som lever og ånder for litteraturens verden. De kan også være behjelpelig med å lete etter nye historier du kan fordype deg i. Her finner du nyutgitt, fersk litteratur som du antagelig ikke har lest tidligere. Mange bøker som selges i bokhandelen vil aldri bli overlevert til biblioteket. Derfor kan det være verdt å ta turen innom, spørre seg for og finne fram til en perle som skjuler seg i alfabetjungelen.

Ikke døm boken etter omslaget

Finner du en bok i din sjanger, men synes ikke omslaget ser «lokkende» eller «spennende nok» ut, er sannsynligheten stor for at du går glipp av fantastisk litteratur. Prøv å la tittelen og utdraget på baksiden av omslaget sammen danne førsteinntrykket ditt av boken. Er det ingen utdrag får du lov å sniklese litt i de første sidene.

Andre tips

Har du gått lei av letingen og ikke finner fram til flere bøker, kan du prøve disse tipsene:

– Bytt språk

– Bytt sjanger

– Spør venner og kjente – kanskje får du en interessant litterær diskusjon som en bonus!