Du har skrevet ferdig boken din, siste utkast er perfekt og tittelen er i boks. Gratulerer, du har skrevet en roman! Så hva nå?
Første steg
Er du allerede en etablert forfatter har du mest sannsynlig en agent, eller i det minste en kontakt i bokbransjen som veileder deg gjennom prosessen. Har du ikke fått en fot inn i bransjen ennå blir prosessen straks mer omfattende. Selv som publisert forfatter kan det ta lang tid fra siste punktum er tastet til romanen blir satt i hyllene rundt om i landets bokhandler. Hvor skal man begynne?
Du kan komme et godt stykke på vei hvis du allerede før boken er skrevet har en liten formening om hvilket forlag du ønsker skal publisere nettopp DIN bok. Når boken er ferdig skrevet slipper du å lure på hva som er lurt å gjøre videre. Hvorfor skulle du ikke sende boken til førstevalget?
Avslag
Så får du avslagsbrevet i posten. Gang etter gang etter gang – ingen forlag er villige til å ta sjansen på romanen din, til tross for at den er unik, snerten og genial. Er det på tide å gi opp? Realiteten er at de færreste romaner blir plukket ut av bunken og lest. Ofte er det rene tilfeldigheter som gjør at et manuskript havner i riktige hender. Livet som forfatter er et sjansespill, det er også muligheten for å bli publisert gjennom et forlag. Liker du ikke oddsene har du en gjenværende mulighet: Selvpublisering.
Selvpublisering
Du har bestemt deg for å selvpublisere en bok – men hvor? Enkelt fortalt har du to valg: papirutgave og e-bok. Hvilken form du velger avhenger blant annet av budsjettet ditt, og personlig preferanse. Velger du en papirutgave må du betale for opplaget selv. Det finnes flere forlag som har spesialisert seg på selvpublisering, f.eks. dette: https://selvpublisering.no/ Skal du i tillegg markedsføre boken blir dette alternativet fort dyrt.
Alternativ nummer to er å gi ut boken som e-bok. Dette kan gjøres via en rekke nettsider, f.eks. https://ebok.no/ Slike nettbaserte selskaper tilbyr ofte gratis publisering, men tar en liten prosent av hvert salg som betaling.